Månedens Lp:

Bruce Springsteen: Darkness On The Edge Of Town

Darkness On The Edge Of Town var den første Lp jeg købte med Bruce Springsteen i 1978.

Jeg stod i en pladeforretning og bladrede gennem nyhederne. I første omgang bladrede jeg forbi den, men så var der noget over coveret, der fik mig til at hive den op og lytte til den. 

Jeg hørte det første nummer, og vidste, at her var en usleben juvel. 

Lp’en boede på min pladespiller de næste måneder.

Darkness On The Edge Of Town kom 3 år efter hans store gennembrud i USA ”Born To Run”. På grund af juriske problemer med hans daværende manager, måtte han ikke indspille indtil de var løst. Det var en twist om rettigheder og penge. 

Hans nuværende manager (Jon Landau), var journalist tilbage i 75. Han skrev ”jeg har set rockens fremtid og dets navn er Bruce Springsteen”, han blev Springsteens manager, producer og gode ven.

De temaer der beskrives på ”Darkness … ” er selve kernen af Bruce Springsteen, sangene handler om, længslen, kærlighed under svære omstændigheder, arbejderklassen der er fanget i sin egen selvtilstrækkelighed. Der er så meget nerve og længsel i dette album. 

Han arbejder med 4 hjørnesten på Lp’en, det vil sige det første nummer og sidste nummer på hver side skulle være de stærkeste numre, og det er de.

E Street Band har vel hverken før eller siden stået skarpere. 

Jeg er ret vild med alle referencerne til 50’ernes og 60’ernes musik, og den fede lyd af Phil Spectors Wall Of Sound.

Sammen med 4999 andre oplevede jeg ham i Brøndby Hallen d. 2. maj 81.

Dyk ned og få en oplevelse. 

Beach Boys

Et af de første numre jeg hørte med Beach Boys var Barbara Ann, et kopinummer af The Regents hit fra 61, Beach Boy havde indspillet det på deres Lp Party! i 1965.

Det er nu ikke derfor, de bliver denne måneds band, men det er vel på tide. De kommer fra Californien, deres musik bliver betegnet som surfer musik, selvom de ikke selv var surfere.

1968

Beach Boys er historien om de 3 Wilson brødre, Brian, Carl og Dennis, deres fætter Mike Love og deres ven Al Jardine. De startede som ”garage band” i 61 med deres far Murry som manager.

I 63 får de deres første store hit i USA med ”Surfin’ USA”, de næste 2 år er de konstant på hitlisterne med en strippe hits såsom ”I Get Around”, ”Fun, Fun, Fun” ”Surfer Girl” og mange flere. 

Brian Wilson deres hoved sang skriver, vil bryde med deres image som surfer band, han vil skrive musik der kan matche det som Beatles udgiver. Det kommer til en konfrontation med deres far, som ikke vil bryde formlen. 

Det ender med de må smide deres far ud som manager, herefter skriver og producere Brian Wilson, med Mike Love som tekstforfatter, Lp’erne ”Today” og ”Summer Days (And Summer Nights) i 65. 

Mens Beach er på turne i 66, indspiller den 23-årige Brian Wilson musikken til deres mesterværker, Lp’en ”Pet Sounds” og singlen ”Good Vibrations”.

1963

Herefter får Brian Wilson et sammenbrud under, han kan i flere år ikke komme ud af sin seng, han er voldsomt medicineret. 

Senere kommer det frem at han var døv på sit venstre øre, da han indspillede et af de mest komplekse værker i musikhistorien, som følge af de mange øretæver han fik af sin far gennem sin barndom. 

Deres glade musik står i skærende kontrast, til deres meget tragisk historie om, stofmisbrug, dødfald, stridigheder om ophavsret til sange, penge problemer og meget mere. 

Lyt til dobbelt Lp’en “Endless Summer” den kommer på flotteste vis rundt om deres karrierer.

Top Pop i 60’erne

The Who

I midt 70’erne brugte Niels (min barndoms ven) og jeg utallige timer med, at indspillede det ene kassettebånd efter det andet, med musik fra 60’erne. Vi sad klar ved radioen, med fingeren på record, hver gang et nummer startede og sluttede. 

Seachers

Derefter koblede vi vores båndoptagere sammen, så vi kunne redigere evt. radiovært stemmer fra. Der var stor forskel på hvem der talte meget ind over musikken. 

Niels havde en skrivemaskine, han skrev alle numrene ind på papir. 

Derefter klippede vi møjsommeligt papiret til så det passede i størrelse, foldede det og satte ind som cover.

Båndene skulle være de gule c 60 fra Agfa og meget originalt kaldte vi dem “Top Pop i 60’erne”. 

Vi nåede at indspille op mod 30 bånd.

Janis Joplin

I denne måned lægger jeg en blanding af numre fra “Top Pop i 60’erne” ud på playlisten.

Jeg har prøvet at finde live eller tv optagelser med de grupper eller sangere som er på listen.

Du kommer i selskab med bl.a. Del Shannon, Dion, Tommy James and the Shondells, Seachers, Canned Heat, Janis Joplin, The Who.

Klik ind på playlisten og lyt.

Glam Rock del 1

Glamrocken startede i England i 71, og for mit eget vedkommende i 72, da jeg hørte Mama Weer All Crazy Now med Slade. De grupper og musikkere der var Glam, havde vilde og provokerende udklædninger, de var sminket, de havde plateau sko eller støvler. Kom ind og om bølgen af fest og farver, i selskab med, T.Rex, Slade, Sweet, og mange flere.

Samtale om Rolling Stones

Samtale mellem Kim Fritz og Michael Drewsen om Rolling Stones. Vi starter med deres debut Lp og bevæger os op gennem 60’erne og de tidlige 70’ere. Vi kommer bl.a. rundt om deres fortolkninger af den amerikanske blues, nogle af deres hits i midt 60’erne, deres afsked med Brian Jones, samt deres evne til både ballader og rock.