Månedens Lp:

Bruce Springsteen: Darkness On The Edge Of Town

Darkness On The Edge Of Town var den første Lp jeg købte med Bruce Springsteen i 1978.

Jeg stod i en pladeforretning og bladrede gennem nyhederne. I første omgang bladrede jeg forbi den, men så var der noget over coveret, der fik mig til at hive den op og lytte til den. 

Jeg hørte det første nummer, og vidste, at her var en usleben juvel. 

Lp’en boede på min pladespiller de næste måneder.

Darkness On The Edge Of Town kom 3 år efter hans store gennembrud i USA ”Born To Run”. På grund af juriske problemer med hans daværende manager, måtte han ikke indspille indtil de var løst. Det var en twist om rettigheder og penge. 

Hans nuværende manager (Jon Landau), var journalist tilbage i 75. Han skrev ”jeg har set rockens fremtid og dets navn er Bruce Springsteen”, han blev Springsteens manager, producer og gode ven.

De temaer der beskrives på ”Darkness … ” er selve kernen af Bruce Springsteen, sangene handler om, længslen, kærlighed under svære omstændigheder, arbejderklassen der er fanget i sin egen selvtilstrækkelighed. Der er så meget nerve og længsel i dette album. 

Han arbejder med 4 hjørnesten på Lp’en, det vil sige det første nummer og sidste nummer på hver side skulle være de stærkeste numre, og det er de.

E Street Band har vel hverken før eller siden stået skarpere. 

Jeg er ret vild med alle referencerne til 50’ernes og 60’ernes musik, og den fede lyd af Phil Spectors Wall Of Sound.

Sammen med 4999 andre oplevede jeg ham i Brøndby Hallen d. 2. maj 81.

Dyk ned og få en oplevelse. 

Beach Boys

Et af de første numre jeg hørte med Beach Boys var Barbara Ann, et kopinummer af The Regents hit fra 61, Beach Boy havde indspillet det på deres Lp Party! i 1965.

Det er nu ikke derfor, de bliver denne måneds band, men det er vel på tide. De kommer fra Californien, deres musik bliver betegnet som surfer musik, selvom de ikke selv var surfere.

1968

Beach Boys er historien om de 3 Wilson brødre, Brian, Carl og Dennis, deres fætter Mike Love og deres ven Al Jardine. De startede som ”garage band” i 61 med deres far Murry som manager.

I 63 får de deres første store hit i USA med ”Surfin’ USA”, de næste 2 år er de konstant på hitlisterne med en strippe hits såsom ”I Get Around”, ”Fun, Fun, Fun” ”Surfer Girl” og mange flere. 

Brian Wilson deres hoved sang skriver, vil bryde med deres image som surfer band, han vil skrive musik der kan matche det som Beatles udgiver. Det kommer til en konfrontation med deres far, som ikke vil bryde formlen. 

Det ender med de må smide deres far ud som manager, herefter skriver og producere Brian Wilson, med Mike Love som tekstforfatter, Lp’erne ”Today” og ”Summer Days (And Summer Nights) i 65. 

Mens Beach er på turne i 66, indspiller den 23-årige Brian Wilson musikken til deres mesterværker, Lp’en ”Pet Sounds” og singlen ”Good Vibrations”.

1963

Herefter får Brian Wilson et sammenbrud under, han kan i flere år ikke komme ud af sin seng, han er voldsomt medicineret. 

Senere kommer det frem at han var døv på sit venstre øre, da han indspillede et af de mest komplekse værker i musikhistorien, som følge af de mange øretæver han fik af sin far gennem sin barndom. 

Deres glade musik står i skærende kontrast, til deres meget tragisk historie om, stofmisbrug, dødfald, stridigheder om ophavsret til sange, penge problemer og meget mere. 

Lyt til dobbelt Lp’en “Endless Summer” den kommer på flotteste vis rundt om deres karrierer.